Vyhlášeny výzvy IROP
Evropská unie EVROPSKÁ UNIE
Evropský fond pro regionální rozvoj
Integrovaný regionální operační program

MAS HlučínskoMAS Hlučínsko

Nacházíte se: Aktuálně > Aktuality > 2014 > Ohlédnutí zpět – Festival kultury a hlučínských produktů

Ohlédnutí zpět – Festival kultury a hlučínských produktů

Festival pořádáný námi se náramně vydařil. Koukněte se na fotky a zavzpomínejte s námi.

     Místní akční skupina Hlučínsko, o. s. a Sdružení obcí Hlučínska připravilo na neděli 13. července Festival kultury a hlučínských řemesel. Od 14,00 hodin se tak rozeznělo Mírové náměstí v Hlučíně folklorní a dechovou hudbou. Počasí organizátorům přálo a tak se na náměstí postupně sešlo několik stovek posluchačů, kteří měli možnost zhlédnout různorodá vystoupení souborů z Hlučínska. Program byl jako každoročně bohatý.

     Festival zahájila dechová kapela Rohovanka. Za zvuku tónů známých písní se tak postupně začalo Mírové náměstí v Hlučíně plnit prvními posluchači. Rohovanku vystřídal dětský folklorní soubor Majiček ze Šilheřovic. Poté již za potlesku diváků vtancoval na plac taneční soubor Slunečnice z Kobeřic, který předvedl dvě taneční vystoupení v rytmech známých písní. Se svým tanečním a pěveckým uměním se poté předvedl folklorní soubor Karmašnice z Kravař. Následovalo vystoupení Bolatických seniorek, které letos pro změnu předvedly divákům sadu hlučínských tanců. Potlesk sklidily rovněž folklorní soubory Vlašanky z Bohuslavic a Škobránek ze Štěpánkovic. V podvečer si diváci mohli opět zatančit polky a valčíky, tentokrát za doprovodu dechové kapely Kobeřanky. Následně se náměstí začalo vlnit v rytmech známé hudby a své dovednosti předvedl taneční soubor Vřes z Vřesiny. Sestry Lenka a Hanka Koskovy poté návštěvníkům zahrály několik známých melodií za doprovodu harmoniky. Závěrečnou tečku za festivalem udělala dechová kapela Hlučíňanka, se kterou si návštěvníci mohli opět zazpívat a zatančit v rytmu známých melodií.

     Součástí festivalu bylo také představení tradičních výrobků a řemesel z regionu. Návštěvníci tak měli možnost zhlédnout ukázky kovářské výroby, paličkování, pletení, bižuterní výrobu apod. Z tradičních regionálních pokrmů mohli návštěvníci ochutnat např. sýrové výrobky, mini zákusky a samozřejmě hlučínské koláče. Osvěžit se návštěvníci mohli rohovským pivem Rohan.

     Věříme, že festival sklidil u diváků úspěch. Vystoupení byla opravdu různorodá, a tak si každý určitě vybral to, co bylo jeho srdci blízké. Příjemně strávené odpoledne bylo navíc podpořeno bohatou nabídkou občerstvení i atrakcemi pro děti.

Prohlédněte si foto.